Esnaf ve KOBİ'ler İçin Çek Gönder İşlemi Çok Kolay
Çekini HangiKredi KOBİ’ye gönder, avantajlı teklifler gelsin! Faktoring çek hesaplama ile işlemini gerçekleştir.
Nakit ihtiyaçlarınız için çek vadesini beklemeyin!
HangiKredi Kobi ile; birçok kurumdan tek seferde en avantajlı vadeli çek tekliflerini 5 dakika içerisinde alabilirsiniz.
Çek Teklifi AlNeden HangiKredi Kobi?
HangiKredi Kobi ile işletmeniz için finansal ihtiyaçlarınıza yönelik birçok farklı firmanın ürünlerine hızlıca ulaşabilir, teklif alabilir, başvuru yapabilir ve sizin için en avantajlısını seçebilirsiniz. HangiKredi Kobi tamamen ücretsiz bir platformdur.
- HızlıFinansal ihtiyaçların için aradığın her şey, hemen burada
- Pratik ve KolayOnlarca firmadan hemen teklif al, karşılaştır
- KazançlıSana özel en avantajlı teklifleri değerlendir
- Nokta AtışıNakit ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşıla!
Anlaşmalı Bankalar ve Faktoringler İle En Avantajlı Teklifleri Al
Finansal İhtiyaçlarınız HangiKredi KOBİ'de
Sık Sorulan Sorular
HangiKredi Kobi ile
- Kobi kredileri
- Ticari kredi kartları
- POS ürünleri
gibi ihtiyaçlarınız için en avantajlı ürünleri inceleyebilir ve başvurabilir, ayrıca işletmeniz için maaş taşıma promosyon teklifleri alabilir, nakit ihtiyaçlarınızda vadeli çekleriniz için finans kuruluşlarından tamamen ücretsiz bir şekilde teklif alabilir, birçok kuruma tek seferde başvurabilirsiniz.
HangiKredi Kobi Çek Gönder işlemiyle finans kuruluşlarından tek seferde tamamen ücretsiz şekilde teklif alabilirsiniz.
- Çek ve fatura bilgilerinizi girin
- Finans kuruluşlarından tekliflerinizi alın
- En avantajlısını seçin, çeklerinizi nakde çevirin!
Nakit için vade beklemeden çekinizi nakde çevirin.
HangiKredi Kobi ile;
- Çek bilgilerinizi girdikten sonra bilgiler ilgili finans kuruluşlarına iletilir.
- İlgili kuruluşlar, (kendi kanalları üzerinden) tekliflerini size iletir.
- Finans kuruluşlarından aldığınız size en avantajlı teklifi seçer ve çeklerinizi nakde çevirirsiniz.
*HangiKredi Kobi, çek ve başvuru bilgilerini iletmek için aracı konumundadır.
Çek, ödeme aracı olarak kullanılan bir tür kıymetli evraktır. Para yerine geçen bu belge, Türk Ticaret Kanunu esaslarına göre ve bankaya hitaben yazılı olarak düzenlenir. Genellikle ticari işlemlerde kullanılır ve ileri tarihli bir ödeme taahhüdünü temsil eder. Bu ödeme aracının üzerinde tahsilatı yapacak kişinin veya firmanın adı, banka hesap numarası, miktar ve tarih gibi bilgiler bulunur. Banka çeki, güvenilir ödeme yöntemleri arasında sayıldığı için özellikle iş dünyasında sıklıkla tercih edilir. Ödemelerin izlenebilirliğini ve ticarette finansal güvence sağlar.
Ticari işlemlerde çek kullanmak istiyorsanız öncelikle bu ödeme aracını oluşturan tarafları öğrenmelisiniz. Söz konusu ödeme yönteminde düzenleyici, tahsilatı yapan kişi ve banka olmak üzere üç ayrı taraf bulunur. Bu taraflar sırasıyla keşideci, lehtar ve muhatap olarak adlandırılır. Ödemelerini ilgili kıymetli evrakla yapmak isteyenler, finansal kuruluşlardan çek defteri alır. Ardından keşideci, bu defterin sayfalarından birinde aşağıdaki adımlarla düzenleme yapar:
- Keşidecinin adı ve soyad yazılır.
- Keşideci, belgeyi imzalar.
- Lehtarın adı ve soyadı yazılır.
- Ödeme tutarı, boşluksuz olarak hem yazıyla hem rakamla belirtilir.
Lehtarın isminin yer aldığı çekler, nama yazılı olarak bilinir. Bu tür belgelere “emre yazılı değildir” ya da “nama yazılıdır” gibi ibareler eklenir. Lehtarın borçları için kendi adına düzenlenmiş ödeme emrini ciro etmesi, yani alacak hakkını üçüncü bir kişiye devretmesi mümkündür. Fakat bu işlem için nama yazılı değil, yalnızca hamiline çekler kullanılabilir. Söz konusu kıymetli evrak çeşidinde borcu tahsil edecek kişinin ya da işletmenin adı belgede yer almaz.
Çek hesabı, bu değerli belgeyle yapılan ödemelerin tahsilinin yapılacağı kaynaktır. İlgili ödeme aracının fiziksel olarak yer aldığı defterlerde diğer bilgilerle beraber bir banka hesap numarası da yazar. Lehtar, çeki bozdurduğunda bu hesabın bakiyesi eksilir. Böylece ödeme işlemi tamamlanmış olur.
Boş çekler, bankalar tarafından verilen defterlerde ya da koçanlarda fiziken yer alır. Bu fiziki ödeme aracına sahip olmak için öncelikle finansal kuruluşlarda hesap açtırmalısınız. Bankadan çek defteri almak isteyenlerden bazı belgeler talep edilir. Öncelikle hesabınızın bulunduğu bankaya ikametgâh kâğıdı, T.C. kimlik kartı ve sabıka kaydı gibi belgelerle başvurmalısınız. Başvurunuz kabul edildiğinde size, hesap ve vergi numarası gibi bilgilerin yer aldığı defter gönderilir.
Kelime anlamı ortaya koymak ve göstermek olan ibraz, finansal işlemlerde tahsilat sürecini başlatmayı ifade eder. Lehtar, çekin ibraz süresi geçmeden muhatap bankaya başvurarak ödemelerini alabilir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 796. maddesine göre ibraz süreleri aşağıdaki gibidir.
- Düzenlenen yerde yapılan ödemeler için 10 gün
- Düzenleme ve ödeme yeri farklı olduğunda 1 ay
- Düzenlenen ve ödenen ülke farklı olduğunda aynı kıtada 1 ay; ayrı kıtalarda 3 ay
Aynı ve ayrı yer farkı, belgenin fiilen ibraz edildiği yerden değil; üzerinde yazan konumdan kaynaklanır. Öte yandan, konum ayrımında genel olarak büyükşehir belediyesi sınırları baz alınır. İbraz süresi, hak düşürücü bir niteliğe sahiptir. Yani söz konusu süre geçtikten sonra tahsilat yapamaz. Fakat alacaklı, ilamlı icra takibi yollarına başvurarak ödemeyi talep edebilir.
İşletmeler, ödemelerinde farklı özellikleriyle ön plana çıkan çek türlerini kullanabilir. Aşağıda ilgili kıymetli evrak türlerini ve bunların birbirinden ayrılan yönlerini görebilirsiniz.
- Açık çek: Üzerine ödeme miktarı yazılmayan kıymetli evraktır.
- Bloke çek: Banka tarafından üzerine “bloke edilmiştir” ibaresi eklenen belgedir.
- Vizeli çek: Banka hesabında karşılığı bulunduğu kesin olan türdür.
- Vadeli çek: İleri tarihli tahsil şansı veren ödeme aracıdır.
- Banka garantili çek: Bankanın hesapta bakiye bulunmasa dahi ödemeyi gerçekleştirmesidir.
- Seyahat çeki: Yurt dışına seyahate çıkanların nakit taşımak yerine kullandığı ödeme yöntemidir.
- Çizgili çek: Bankaya ya da muhatabın müşterisine ödeme yapma emri veren bu belgenin üzerinde birbirine paralel iki çizgi yer alır.
- Mahsup çeki: Bu belgenin ön yüzüne ödemenin nakit olarak değil, hesaba geçirilerek yapılacağı bilgisi eklenir.
- Teyitli çek: Karşılıklı çek adıyla da bilinen bu belgede lehtar, bankaya başvurarak keşidecinin hesabında yeterli bakiye olup olmadığını teyit eder.
- Karşılıksız çek: Bankada karşılığı olmayan ödeme emirleridir. Bu belgelere banka tarafından “ödenmemiştir” ibaresi eklenir.
Bu noktada bankada karşılığı olmayan belgelere ayrı bir parantez açalım. Zira bu türden belgelerin düzenlenmesi kanunen yasaktır. Lehtar, bu durumun ortaya çıktığı tarihi izleyen 6 ay içinde İcra Ceza Mahkemesine müracaat etmelidir. Borçlu, ana parayı ve gecikmeden dolayı bu tutara işleyen faizi ödemediği sürece yeniden çek düzenleyemez.
Acil nakit ihtiyaçlarında ve ödemelerde ihtiyaç duyduğunuz finansman desteği için KOBİ kredilerine göz atın!
Çek kırdırma işlemi, vadesi gelmeyen ödeme emrinin yerine getirilmesidir. Bir diğer ifadeyle, kıymetli evrakın ibraz tarihinden önce nakde çevrilmesidir. Söz konusu evrak, yapısı itibarıyla ileri tarihli bir ödeme taahhüdü sağlar. Fakat acil nakit ihtiyacı ve ödemeler nedeniyle vadesinden önce kırdırılabilir ya da bozdurulabilir. Bu durumda bankalar ya da faktoring şirketleri, ödeme tutarı üzerinden komisyon ve faiz alır.
Faktoring şirketlerinin ve bankaların çek kırma oranları, genellikle 3 aylık periyotlarla ifade edilir. Finansal kuruluşlar, kendi müşterilerinin taleplerini daha düşük komisyon oranlarıyla karşılar. Ayrıca hesabında yüklü miktarda parası bulunan ve istikrarlı bir mali performansı olanlara da görece düşük komisyon oranları sunar. Bankada çek kırdırma oranları %5-%8; faktoring şirketlerinde ise %5-%7 arasındadır.
Ciro etmek, ticaret senedinin arkasına ödeme taahhüdünün şartlarını değiştiren ibarelerin eklenmesidir. Çek ciro etmek ise ödemeyi alacak tarafın hakkını üçüncü tarafa aktarmasıdır. Lehtarlığın devredilmesi olarak da adlandırılır. Söz konusu yönteme genellikle alacaklının bir başka kişiye ya da işletmeye borçlu olması durumunda rastlanır. Ciro etme işleminde izlenmesi gereken adımlar ise şöyledir:
- Kıymetli evrakın arkası, ciro eden tarafından imzalanır ve bu bölüme işletmenin kaşesi basılır.
- Ciro işlemini yapan şirkette birden fazla ortak varsa hepsinin imzası istenir.
- Tam ciroda belgeye devralan kişinin ya da işletmenin tam adı yazılır. Ardından belgenin arkası, yeni lehtar tarafından imzalanır.
- Beyaz ciroda yalnızca ciranta, yani senedi devredenin adı soyadı ve imzası aranır.
Tam ciroda alacak hakkının devredildiği kişi ya da firma bellidir. Fakat beyaz ciroda yeni lehtar kesin değildir. Bu ciro şeklinde değerli belgenin fiziken el değiştirmesi yeterlidir. Yani ilgili belgeyi fiziksel olarak elinde bulunduran, çek tahsil süresinde bankadan alacağı talep edebilir.
Çek verirken ve alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu ödeme aracını kullananların göz önünde bulunduracağı konular şunlardır:
- Tutarı rakamla ve yazıyla belirtin.
- Miktarın yer aldığı kısımda boş kalan kısımları çizgilerle kapatın.
- Üzerinde gerekli bilgilerin yer almadığı ticari senetlere imza atmayın.
- Düzenleyenin imzasının gerçekliğinden emin olun.
- İleri tarihli ödeme taahhütlerinde firmanın güvenilirliğini kontrol edin.
Ayrıca ödeme emrini gösteren belgenin üzerinde mutlaka “çek” ibaresi olmalıdır. Bu temel şartın yanı sıra banka isminin, keşidecinin adı soyadı ve imzasının, düzenleme yerinin de söz konusu evrakta yer almasına dikkat etmelisiniz.
Çek ödeme süresi bitmeden ya da vade tarihinde alacağınızı bankadan tahsil edebilirsiniz. Banka çek tahsilatı, borçlunun hesabında yeterli bakiye olması durumunda yapılır. Bu şart sağlanıyorsa bankanın gişelerinden size ya da şirketinize ait ödeme emri belgesini nakde çevirebilirsiniz. Finansal kuruluşlar, bu işlemi elektronik ortamdan yapma imkânı verir. Faktoring şirketlerinin ve bankaların dijital kanalları üzerinden online tahsilat yapabilirsiniz.
Banka çeki çeşitleri, Türk Ticaret Kanunu’nun 795. maddesi gereğince vadesiz olarak düzenlenir. Yani bu kıymetli evrak, bankaya ibraz edildiği tarihte ödemeye dönüşür. Fakat gerek ticari koşullar gerek borçlu işletmenin mevcut finansal durumu gibi nedenlerle ödemenin her iki taraf için de uygun bir tarihte yapılması konusunda anlaşılır. Erken çek bozdurma durumunda ise faktoring şirketleri ve bankalar devreye girer. Bu mali kuruluşlar, lehtarın alacağını komisyon keserek karşılar. Yani ilgili ödemenin yeni alacaklısı hâline gelir. Böylece borç sahibi, alacaklının ödemesini bankaya ya da faktoring şirketine yapar.
Faktoring ve banka çek kırdırma işlemi için bazı şartlar aranır. Bu şartların başında keşidecinin daha önce karşılıksız çek düzenlememiş olması yer alır. Ayrıca daha önce ödeme konusunda sorun yaşayan ve mali geçmişi istikrarlı olmayanların talepleri de onaylanmayabilir. Son olarak, ödeme emri belgesinin fatura kesilmiş bir işlem için düzenlenmesi de faktoring şirketlerinden ya da bankadan çek bozdurma koşulları arasındadır.
Çek tarihi, düzenleme ve ibraz günü olmak üzere ikiye ayrılır. Alacaklı, düzenleme işleminin ardından son tahsil süresine kadar herhangi bir tarihte ödemeyi nakde çevirebilir. Fakat taraflar arasında belirlenen ödeme zamanında önce yapılan tahsilatlardan komisyon alınır. Yani lehtar, çeki erken bozdurduğunda alacağını ana tutardan daha düşük bir tutarda tahsil eder.
Çek bozdurma oranları, bankalar ve faktoring şirketleri arasında değişiklik gösterir. Genel anlamda ödeme tutarından %5 ila %8 oranları arasında kesinti yapılır. Alacaklılar, en avantajlı oranlardan yararlanmak için önceliği müşterisi olduğu finansal kuruluşlara vermelidir.
Bankalar, kredi başvurusu yapanlardan teminat talep eder. Teminat, finansal kuruluşlara bireylerin ya da işletmelerin ödeme gücünü kanıtlayan maddi güvencedir. Kredi almak için gereken güvence, teminat çeki olarak da gösterilebilir. Kredi geri ödemesini garantileyen bu ödeme taahhüdünü veren bankalar arasında VakıfBank, Türkiye İş Bankası, Garanti BBVA ve Halkbank sayılabilir.
Bankadan çek sorgulamak için finansal kuruluşların dijital kanallarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca bu işlem için Kredi Kayıt Bürosuna (KKB) bağlı Findeks uygulaması da kullanılır. Teminat ya da tahsilat amaçlı alınan kıymetli evrak; banka kodu, şube kodu, hesap ve sıra numarası gibi bilgilerle söz konusu uygulamadan sorgulanabilir.
Çek geçerlilik süresi dolduğunda tahsilat için farklı yollara başvurulmalıdır. Zamanında tahsil edilmeyen kıymetli evrak, kambiyo senedi olmaktan çıkar. Buna bağlı olarak alacağın tahsili için kambiyo senedine özgü takip yollarına başvurulamaz. Fakat alacaklı, borçluya karşı sebepsiz zenginleşme ya da alacak davası açarak ödemenin yapılmasını talep edebilir. Ayrıca icra müdürlüğüne müracaat ederek ilamsız icra takibi yoluna başvurabilir.