Hukuk/VergiTicari Krediler

Firma Üzerine Alınan Araç Vergiden Ne Kadar Düşer?

Şirketler, her türlü faaliyet neticesinde verimliliğini ve kârlılığını artırmayı amaçlar. Bu anlamda gelirler kadar giderler üzerinden de ortaya çıkan ayrıcalıkları değerlendirmek isterler. Şirket adına araç almak gibi vergi indirimlerinden yararlanmalarını sağlayan yolları tercih ederler.

Şirket üzerine araç alırken maliyetleri minimum seviyede tutarak bütçede pozitif etki elde etmek isteyen şirket yetkililerinin en çok merak ettiği konulardan biri olan şirket araçlarında ÖTV indirimi konusu olur.

Eğer siz de bir şirket sahibi veya yetkilisi olarak araç satın almayı düşünüyorsanız gerekli prosedürleri yerine getirerek avantajlı vergi indirimlerinden kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

Şirket üzerine araç alımında vergi indirimi konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız gelin tüm detayları inceleyelim.

Şirket Üzerine Araç Alımı Nedir? Ne İçin Yapılır?

Şirket üzerine araç almak konusunu yakından incelerken öncelikle bu işlemin amacı ve işlevini gözden geçirmekte yarar var. Şirketler, kurumsal araç satın alımlarını genel olarak ticari faaliyetlerindeki ihtiyaçları için yapar.

Şirket organizasyonları, operasyonları, sevkiyatları, seyahat gereksinimleri, taşımacılık gibi pek çok ihtiyaca hizmet eden şirket araçları firmalar için önemli bir gider kalemidir. Şirket araçları da uzun vadede bu harcamaları minimuma indirmek için tercih edilir. Şirket aracı satın almak için ya şirketin varlıklarından önemli bir bütçenin gözden çıkarılması ya da finansman çözümleri üzerinden maliyetli biçimde borçlanma yoluna gidilebilir. Bu süreci şirket adına avantajlı ve nispeten düşük giderli bir noktaya taşımak için şirketlerin gerekli kriterleri taşıyan araçları mutlaka vergi mevzuatına uygun bir şekilde satın alması gerekir.

Ticari kredilere göz atın!

Şirket Üzerine Alınan Araçların Vergi İndirim Oranları Ne Kadardır?

Şirket arabası almak isteyen işletme sahibi ve yetkililer en çok vergi indiriminde sağlanan kolaylıkların hangi miktar ve oranlarda olduğunu merak eder. Şirketlere satın alınan her araç için bir bedel söz konusu olur ve bu hem binek hem de ticari araçlar için şirketin aktif varlıklarına yazılır. Ayrıca amortisman yöntemi ile giderleştirilebilen şirket araçlarında vergi indirimlerinin yanı sıra amortisman yoluyla gider gösterme yönteni de tercih etmek mümkün.

Şirket üzerine araç alım ve satımında yalnızca ÖTV veya KDV söz konusu ise bu vergiler üzerinden indirim uygulanır. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ise binek araçlar gider gösterilemezken ticari araçlar gider gösterilebilir.

Şirket üzerine sıfır kilometre araç satın alımında uygulanan vergi indirimleri şu şekilde:

  • Katma Değer Vergisi (KDV): Binek araçlar doğrudan gider olarak gösterilir, ticari araçlarda yalnızca KDV indirimi uygulanır.
  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV): Hem binek araçlarda hem de ticari araçlarda doğrudan gider olarak gösterilebilir. Ticari araçlar şirketin aktif varlıkları arasına yazılarak amortisman uygulanır.

Sıfır araç alımı vergiden düşme konusunun yanı sıra şirketlerin ikinci el araç alımlarındaki vergi indirimleri de merak konusu. Bu konuda ilk olarak ikinci el araç satın alan şirketlerin ÖTV ödemek durumunda olmadığını ifade etmek mümkün.

İkinci el binek araçlarda %1 oranında KDV uygulanır ve bu vergi kalemi, sıfır binek araçlardakinin aksine gider olarak gösterilemez. İkinci el ticari araçlarda ise yine KDV’yi gider göstermek mümkün olur.

MTV konusunda da sıfır araçlarda olduğu gibi ikinci el araçlarda da ticari araçlar için gider göstermek mümkün olurken; binek araçlar için ise MTV indirimi yapılmaz.

İkinci el binek araç satın alan şirketler, %1 oranındaki KDV tutarını araç bedelinin üstüne ekleyerek aktif varlıklar üzerinden amortisman giderine dahil edebilirler.

Şirkete Alınan Aracın Amortismanı Nedir?

Şirket üzerine alınan binek ve ticari araçlarda amortisman uygulaması ile avantaj elde etmeniz mümkün. Şirketiniz için eğer beş yaşını doldurmamış bir araç satın alırsanız, bu araçları hem vergi indirimleri hem de amortisman giderleri üzerinden gider göstererek indirimlerden yararlanabilirsiniz.

Araçlar için uygulanan azami amortisman tutarı, 2023 yılında yapılan düzenleme ile güncellendi ve halihazırda araçların 430 bin TL’yi aşan değerlere sahip olması durumunda azami amortisman imkânı 500 bin TL oldu

Bu yöntem ile araçların eskimesine göre pay yöntemi ile gider gösterilir ve bu giderler de şirketlere indirim olarak geri döner. Şirketlerin aktiflerine kaydedilen araçların amortisman süresi beş yıl olarak belirlenir.

Şirket Üzerine Nasıl Araç Alınır?

Şirket üzerine araç satın almak için takip edeceğiniz birkaç adım ve basit prosedürler var. Eğer bir şirket sahibi ya da yetkilisi olarak şirketiniz adına araç satın almak isterseniz öncelikle satın alacağınız aracın türünü belirlemeli ve ardından sıfır mı yoksa ikinci el araç mı alacağınızı kararlaştırmalısınız. Belirlediğiniz çerçevede araç satın alırken aracın vergi mevzuatı çerçevesinde uygun koşulları karşıladığından emin olmalısınız. Özellikle ikinci el bir araç satın alıyorsanız bu durumda aracın durumunu ve geçmişini de incelemeniz şart.

Şirket Üzerine Araç Alırken Gerekli Evraklar Nelerdir?

Şirket üzerine araç satın alırken gerekli prosedürleri tamamlamak için temin edilmesi gereken birtakım evraklar var. Araç satın alım sürecini güvenli ve yasal bir şekilde sürdürmek için bu evrakları eksiksiz ve doğru biçimde sunmalısınız. Eğer siz de şirketinize vergi indiriminden yararlanarak araç satın almak isterseniz ihtiyaç duyacağınız belgeler:

  • Araç bedelinin ödendiğine dair banka dekontu (Üzerinde araç plakası ve dosya numarası yazılı olmalı)
  • Vergi levhası
  • Güncel tarihli faaliyet belgesi
  • Noterden alınan araç alım vekalet evrakı
  • İmza sirküleri

Şirket Adına Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Şirket üzerine araç satın alırken dikkat edilmesi gereken birtakım konular var. Bu hususlar, şirketin hem güvenli araç alım işlemi için hem de kârlı bir satın alım süreci için oldukça önemli. Şirket arabası almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken detaylar arasında şunlar ön plana çıkar:

  • Şirket ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun modeller tercih edilmeli.
  • Satın alınacak aracın yakıt tüketimi, yedek parça bulunabilirliği, teknik servis hizmetleri konusunda araştırma yapılmalı.
  • Satın alınacak araç eğer sıfır ise aracın markası, distribütörü ve piyasadaki itibarı incelenmeli. Satış sonrası hizmetlerde etkili bir çözüm ortağı ile çalışmak şirketler için son derece önemli.
  • İkinci el araç satın alımlarında aracın geçmişi ve satıcı kişinin itibarı hakkında araştırma yapılmalı, güvenilir ekspertiz kurumlarından değerlendirme hizmeti alınmalı.
  • Vergi indirimleri ve amortisman giderlerinin sağladığı avantajlardan yararlanmak için bütün evraklar ve yasal süreçler hassasiyetle yerine getirilmeli.

Şahıs Şirketi Üzerine Araç Alınabilir mi?

Şahıs şirketi üzerine araç almak ve çeşitli vergi indirimlerinden yararlanmak yasal olarak mümkün. Bu noktada vergilendirme koşullarını belirleyen faktör aracın ticari ya da binek ve sıfır ya da ikinci el olması ile ilgili. Şahıs şirketi üzerine araç alan kişiler söz konusu araçlar için uygulanan KDV’yi gider gösteremezler.

Şirket Üzerine En Fazla Kaç Araba Alınabilir?

Şirket sahipleri ve yetkililerinin birçoğu, bir şirket üzerine en fazla kaç adet araç alınabileceğini ve kaç araç için vergi indirimlerinden yararlanılabileceğini araştırır. Ancak halihazırda yürürlükte olan yasalara göre şirket araçları için herhangi bir üst limit yok. Bu sayede şirketiniz için dilediğiniz sayıda araç satın alabilir ve gider gösterme uygulamalarından yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu