Ticari Kredi Kartıyla Taksitli Telefon Alınır mı?
Her gün yeni bir cep telefonu modeli çıkarken siz de eski cihazınızı daha iyisiyle değiştirmek isteyebilirsiniz. Yeni modeller sundukları özelliklerle çok cazip olsa da fiyatları pek bütçe dostu sayılmaz. BDDK düzenlemesi ile taksitli telefon satışının sınırlandırılması da telefon almanızı daha zor hale getirmiş olabilir. İçerikte sizin için yeni düzenlemeye karşı yapabileceklerinizi ve ticari kredi kartı ile taksitli telefon almanın yollarını ele aldık.
Cep telefonu fiyatları dolar kuru, yüksek vergiler, enflasyon nedeniyle cep yakar. Birçok insan gibi sizin de bir anda binlerce lira çıkarıp bir telefon alacak maddi durumunuz olmayabilir. Daha da önemlisi elinizdeki nakdi güvensiz kabul edilen ekonomik koşullarda çıkarmak istemeyebilirsiniz.
Eskiden cep telefonlarını 36 aya kadar taksite böldürüp satın almak mümkün olduğu için yüklü nakit gerekmezdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararına göre 12.000 TL üzerindeki cep telefonları için en fazla 3 ay taksit yapılır. 12.000 TL altındaki telefonlar ve yenilenmiş telefonlar için 12 taksit yapılması mümkün. Bu durumun bir istisnası var, ticari kredi kartı. Kredi kartınız farklı bankalara ait olsa da ticari ise 12 aya kadar taksit imkanından yararlanabilirsiniz.
“Ticari kredi kartları hariç” tüm kredi kartları için geçerli BDDK uygulaması şu şekilde:
- Beyaz eşya en fazla 9 ay taksit
- Elektronik eşya en fazla 4 ay taksit
- Bilgisayar ürünleri en fazla 12 ay taksit
- Tablet en fazla 6 ay taksit
- 5000 TL altı televizyon alımında en fazla 9 ay taksit
- 5000 TL üstü televizyon alımında en fazla 4 ay taksit
Kredi Kartı ile Telefon Alırken Taksit Yapılır mı?
Cep telefonunuzu değiştirmek için farklı yöntemler arıyorsanız doğru yerdesiniz. BDDK her ne kadar taksitle satışa sınırlandırma getirse de hala çözümler var. Yenilenmiş telefonlar ve 12.000 TL (2023 Temmuz sınırı) altı telefonlarda taksit sayısı fazla olsa da siz bunu istemeyebilirsiniz. Sıfır satılan, en son çıkan modellerden istiyorsanız bu çözümler işinize yarar.
Ticari kredi kartıyla taksitli telefon almak dışında uygulayabileceğiniz çözümler şunlar:
- Alışveriş kredisi, ihtiyaç kredisi gibi farklı ürünlere başvuru yapıp 36 aya varan vadelerle telefon alabilirsiniz. Bunun için farklı bankaların, online pazaryerlerinin alışveriş kredisi seçeneklerine bakarak faiz oranları düşük olana başvuru yapmalısınız.
- Cep telefonu operatörü, internet sağlayıcınız gibi sözleşmeniz olan şirketlerden faturaya ek cihaz alabilirsiniz. Faturaya ek cihaz almak için düzenli ödeme yapmış ve cihaz kredi puanınızı yüksek tutmuş olmanız gerekir.
- Senet ile borçlanma, tanıdık birinden para alma gibi yöntemler de yine cihaz bedelini tek seferde ödemek için kullanılabilir. Tanıdık cep telefonu satış bayisi varsa buradan da senetle ürün almayı deneyebilirsiniz.
- Ticari kredi kartı kullanarak cep telefonu alırken BDDK düzenlemesine takılmadan daha fazla taksit yaptırabilirsiniz. Müşterisi olduğunuz bankaya, satışı yapan firma ile anlaşmasına göre taksit sayısı değişebilir.
Ticari Kredi Kartıyla Taksitli Telefon Nasıl Alınır?
BDDK “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesi 7. fıkrası uyarınca[1]” 2019 yılında taksitli satışa sınırlama getirdi. Yönetmeliğe göre kurumsal kredi kartı yani ticari kredi kartı ile taksitli satış için sınırı 9 aydan 12 aya çıkardı. Normal kredi kartları için taksit sayısı ve tutarlar sürekli azalırken kurumsal kredi kartları için aynı kaldı. Bu nedenle cep telefonu ve diğer alışverişlerde ticari kartlar için 12 aya kadar taksit yapma imkanı var.
Ticari kredi kartıyla cep telefonu almak istiyorsanız bankaya göre uygulanan taksit sayısı değişebilir. En fazla 12 aya kadar taksit yapma imkanı olsa da 6 ay, 9 ay gibi farklı taksit tutarları bankanın insiyatifinde uygulanabilir. Bu nedenle sahip olduğunuz kurumsal kredi kartına banka ve satıcının uygulamasının ne olduğunu öğrenmelisiniz.
Kurumsal Kredi Kartı Nedir, Kimler Alabilir?
Ticari ya da kurumsal kredi kartı işletmelerin hesabına bağlı olarak çıkarılan bir finans aracı olup, işletmenin tüm harcamaları için kullanılan, yüksek limitli kredi kartlarıdır. İşletmeye özel kampanyalar, ekstra taksit imkanı gibi avantajlara sahiptir. Sadece vergi levhasına sahip olan ve işletmenin ticari evraklarında adı geçen kişiler tarafından alınabilir. Henüz sahip değilseniz ve şartları taşıyorsanız ticari kredi kartı başvurusu yapıp taksitli ürün alımında 12 aya varan vade fırsatından yararlanabilirsiniz.
Ticari ve bireysel kredi kartları arasındaki en büyük fark kullanıcısı olur. Bireysel kredi kartları özel kişiler, ticari (kurumsal) kredi kartları tüzel kişiler tarafından kullanılır. Şirket kredi kartı olarak da bilinen ürünün bireysel bağlayıcılığı olmaz çünkü işletmeye ait kabul edilir. Bu nedenle ticari kredi kartı ile yapılan harcamaları gider olarak göstermek, vergi indirimi almak için faturasını kullanmak mümkündür.
Ticari Kredi Kartı ile Taksitli Telefon Almanın Avantajları
Cep telefonunuzu değiştirmek istiyorsanız ve kurumsal nitelik taşıyan kredi kartınız varsa avantajlı olursunuz. Birçok insan yüklü nakit çıkarmak, kredi çekmek ya da daha düşük telefon modellerini almak zorunda kalırken siz taksitle istediğiniz ürünü alabilirsiniz. Hoşunuza giden son model cep telefonları için 12 aya varan taksit fırsatından yararlanıp faizsiz, vade farksız ya da düşük faiz oranları ile alışveriş yaparsınız. Bu sayede cep telefonu için her ay düşük miktarda taksit ödemesi yaparak bütçenizi zorlamadan istediğiniz modele sahip olma imkanınız var.
Kurumsal kredi kartı ile cep telefonu almanın tek avantajı taksit değil. Aldığınız cihazı gider gösterip faturalandırabilir, vergiden düşürmek için başvuru yapabilirsiniz. Muhasebecinize danışarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi almanız mümkün. Genel olarak anlatılırsa aldığınız cihaz için şunlar söylenebilir:
- Cep telefonu siz ya da çalışanlarınız tarafından iş amacıyla kullanılmalı.
- Bireysel kullanım değil, şirketin faaliyetleri için cep telefonu alınmalı.
- Cep telefonu taksitle alındıktan sonra faturası ile bildirim yapılarak KDV indirimi alınabilir.
- Şirket üzerinden cep telefonu alıp gider gösterdikten sonra bireysel kullanım tespit edilirse cezai işlem uygulanabilir.
Ticari Kredi Kartına Cep Telefonu Taksit Sayısı
Her ne kadar yasal olarak ticari kredi kartlarına 12 aya kadar taksit yapma imkanı olsa da bankalar kendi özelinde farklı karar alma hakkında sahip. Bu nedenle uygulamada değişiklikler görülür. İş Bankası ve Yapı Kredi 6, Ziraat Bankası, Halkbank, HSBC, Akbank ve Finansbank, Garanti Bankası 3 taksit sınırlanması uygular. Dönemsel olarak şirket kredi kartları için farklı kampanyalar düzenlenerek kredi kartı taksit sayısı arttırılabilir. Bu nedenle düzenli olarak bankaların kampanyalarını takip etmekte fayda var.
Bankaların ticari kredi kartları için farklı ürünleri olabilir. Ürün özelliklerine göre taksit sayısı, faiz oranı, sektöre göre ekstra taksit gibi imkanlar sunulur. Bu nedenle ticari kredi kartı almak istiyorsanız aynı bankanın farklı ürünlerini, bankaların ürünlerinin birbirine karşı avantaj, dezavantajlarını incelmek önemli.
Popüler bankaların ticari kredi kartları olarak şunlar sıralanabilir:
- Enpara Şirketim Kredi Kartı
- Garanti Bonus Business
- Akbank Axess Business
- Akbank Wings Business
- QNB Finansbank CardFinans KOBİ
- DenizBank Bonus Business
Dönemsel olarak BDDK kararları, bankanın uygulaması, kampanyalara göre cep telefonu alımında taksit sayısı değişebilir. Bu nedenle yeni bir cep telefonu almaya karar verdiyseniz öncesinde detaylı olarak araştırma yapmanızda fayda var. Ticari kredi kartı her zaman daha fazla taksit seçeneği sunması ile avantajlı. Avantajlardan faydalanmak için HangiKredi ile banka ürünlerini karşılaştırıp en avantajlı olana başvuru yapmanın tam zamanı!