Ticari BankacılıkTicari Krediler

Anında Nakit Çözümleri: Spot Kredi Nedir?

Öngörülmeyen giderler, yatırım fırsatları ve iş akışının devamlılığı için finansmana ihtiyaç duyabilirsiniz. Acil nakit ihtiyacınızı karşılamak için başvurabileceğiniz ticari kredi türleri bulunur. Bunlar arasındaki spot kredi, sağladığı avantajlarla işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilir. Sabit ödeme planıyla piyasa dalgalanmalarına karşı koruma sağlar. Böylece farklı ekonomik koşullarda mali istikrarınızı korumanıza yardımcı olur. Yazının devamında işletmelere mali esneklik sağlayan bu krediye dair detayları görebilirsiniz.

Spot Kredi Nedir?

Spot kredi; sabit faiz oranları, süreler ve masraflarla vade bitiminde anaparayla birlikte geri ödenen bir finansman kaynağıdır. Kredi kullanım anında belirlenen şartlar, vade devam ederken banka tarafından değiştirilemez. Örneğin banka, ekonomik dalgalanmalardan dolayı mevcut faiz oranını yükseltmeyi teklif edemez. Ayrıca kredi sahibi de faiz indirimi ve ödeme tarihinin ertelenmesini gibi taleplerde bulunamaz. Zira bu şartların sonradan değiştirilemeyeceği, kredi sözleşmesinde açıkça yer alır. Özetle, spot kredi kullandığınızda taksitlerinizi başlangıçta belirlenen ödeme planıyla tamamlarsınız.

Acil İhtiyaçlara Çözüm Sunan Spot Kredi Çeşitleri Nelerdir?

Hesapta olmayan giderler için hızlı çözüm sunan spot kredinin farklı türleri bulunur. Türk Lirası ve döviz cinsinden olmak üzere iki ayrı kredi seçeneği vardır. Bu kredi çeşitleri arasında seçim yaparken harcamalarınızı göz önünde bulundurabilirsiniz. Eğer yurt içinde kullanmak üzere finansmana ihtiyacınız varsa TL spot krediler sizin için idealdir. Yurt dışına yönelik giderlerde ise döviz türünden kredi alabilirsiniz.

Spot Kredinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Ekonomideki dengeler değiştiğinde bir belirsizlik ve risk ortamı oluşur. Finansal koşulların olumsuz etkilendiği bu dönemlerde bankalar, kaynaklarını korumak adına faiz oranı artışı gibi bazı önlemler alır. Bu oranların artması, kredi kullananların geri ödeyeceği anapara tutarını yükseltir. Piyasa dalgalanmalarında faiz, vade ve masrafların sabit kaldığı spot krediler son derece idealdir. Böylece işletmenizin nakit ihtiyacını, olumsuz ekonomik şartlardan etkilenmeden karşılayabilirsiniz. Spot kredinin avantajlarını şöyle özetleyebiliriz:

  • Hızlı nakit temini: Bu kredinin hem başvuru hem temin süreci hızlıdır. Bu sayede acil nakit ihtiyaçlarınıza kısa süre içinde çözüm sunar.
  • İşlem özgürlüğü: Krediyi yatırımdan borç ödemeye, malzeme tedariğinden tadilat masraflarına kadar farklı amaçlarla kullanabilirsiniz.
  • Nakit yönetimi: İlgili kredide vade sonunda ödenecek faiz tutarı belli olduğu için işletmelerin nakit yönetimi kolaylaşır.
  • Ödeme kolaylığı: Bu kredi türünde ara dönemde faiz ödeme seçeneği vardır. Böylece vade bitiminde yalnızca anapara tutarını ödeyebilirsiniz.
  • Alternatif çeşitler: Harcamalarınızın niteliğine göre Türk Lirası ya da döviz cinsinden kredi alabilirsiniz.

Ticari kredi kartları ve kredilerde dosya masrafları, genellikle başvuru ya da sözleşme aşamasında istenir. Ancak spot kredilerde bu giderleri, faiz ve anapara tutarıyla birlikte vade bitiminde ödeyebilirsiniz. Böylece nakit ihtiyacınızın olduğu dönemlerde kredi masrafları için ekstra maliyete katlanmanıza gerek kalmaz.

Kimler Spot Kredi Alabilir?

Spot kredi, özellikleri ve avantajları itibarıyla farklı ölçekteki işletmelere hitap eder. Genellikle acil nakit ihtiyaçları için hızlı finansman arayan esnaflar ve KOBİ’ler tarafından tercih edilir. Diğer bankacılık ürünlerinde olduğu gibi spot kredilerde de aranan bazı şartlar bulunur. Bankalar, bu kredi türüne başvuranların sermaye ve borç durumunu inceler. Ayrıca işletmenizin kredi notu da onay sürecini etkileyen faktörler arasındadır. Mali açıdan istikrarlı ve kredi taksidini ödeme konusunda yeterli bulunan işletmelerin başvurusu kabul edilebilir.

Hızlı Nakit Kaynağı Sunan Spot Kredisi Nasıl Alınır?

Spot kredi almak için izleyebileceğiniz farklı yollar vardır. Dilerseniz bankaların fiziki şubelerine giderek krediye başvurabilirsiniz. Ayrıca bu işlemi, bankaların dijital kanalları üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru yolu fark etmeksizin sizden bazı belgeler istenir. Spot kredisi almak için gerekli belgeleri eksiksiz olarak teslim ederek başvuru sürecinin hızlı ve sorunsuz sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz.

HangiKredi KOBİ’den en avantajlı KOBİ kredilerine başvurabilirsiniz.

Spot Kredisi Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Spot kredisi başvurusu evrak süreci, tercih ettiğiniz bankaya göre değişebilir. Ancak başvuru sürecinde istenen bazı temel belgeler bulunur. Aşağıda bu krediye başvuruda gerekli belgeleri görebilirsiniz.

Tüzel Kişiler Gerçek Kişiler
Ortaklara ve kefillere ait nüfus cüzdanı fotokopisi Nüfus cüzdanı fotokopisi
İmza sirküleri İmza beyannamesi
Varsa oda kayıt belgesi Varsa oda kayıt belgesi
İşletme kuruluş bilgilerini içeren Ticaret Sicil Gazetesi Son 2 yıla ait vergi levhası
Vergi levhası Son 2 yıla ait hesap defteri ya da bilanço ve gelir tablosu
Son 2 yılın bilançosu ve gelir tablosu Mal varlığı dökümü (tapu fotokopisi vb.)
Ortakların ve şirketlerin mal varlığı dökümü

Şahıs şirketleri, gerçek kişilerden istenen belgelerle bu krediye başvurabilir. Bunlara ek olarak sizden kefilinizin kimlik kartının ya da pasaportunun aslı ve fotokopisi de istenir. Ayrıca başvuru sırasında muhasebe bürosundan ve vergi dairesinden alınan son 3 yıla ait gelir belgesini de teslim etmelisiniz.

Finansal Esneklik Sağlayan Spot Kredilerin Vade ve Faiz Oranları Nasıldır?

İşletmelere finansal esneklik sağlayan spot kredilerinin vade ve faiz oranları bankalar arasında değişiklik gösterir. Ancak bu kredi türü için temel olarak karşınıza kısa süreli ve esnek ödeme planları çıkar. Spot kredisi vadeleri; haftalık, günlük ve aylık periyotlarda belirlenir. Genellikle maksimum 12 ay süreyle kredi verildiği gözlemlenir. Spot kredi faiz oranları ise bankaların politikaları ve piyasa koşullarına göre dönem dönem güncellenir.

Spot Kredi Ödemesi Gecikirse Ne Olur?

Bütçenizi zorlamayan bir ödeme planı için spot kredi hesaplamasını doğru yapmalısınız. Aksi takdirde ödemelerde gecikme gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Spot kredi şartları, banka ile borçlu arasında düzenlenen sözleşmede açıkça yer alır. Kredi sahibi, erteleme ve faiz indirimi gibi taleplerde bulunamaz. Ödemeleri aksattığında ise bankalara göre değişen oranlarda gecikme faizi devreye girer. 90 günlük gecikmenin ardından yasal takip süreci başlar. Buna bağlı olarak kredi notunuzun düşmesi ve finansman ihtiyacını karşılamada güçlük gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Spot Krediyi Erken Kapatmanın Cezası Var mıdır?

Vade süresi, spot kredi faiz hesaplamalarını etkileyen faktörlerden biridir. Vade tercihinize göre ödeyeceğiniz aylık taksit ve toplam faiz tutarı değişir. Dilerseniz spot kredi erken kapama olanağıyla borcunuzu daha kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Bu ödeme yöntemini tercih edenlere yönelik bir yaptırım yoktur. Yani spot kredi erken kapama cezası ödemeden taksitlerinizi dilediğiniz sürede sonlandırabilirsiniz. Ancak ilgili kredi türünün avantajlarından yararlanmak için borcunuzu normal vadesinde ödemenizde fayda vardır.

Spot Kredi ile Rotatif Kredi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Spot ve rotatif kredi, işletmelerin acil nakit ihtiyaçlarına hızlı çözüm sunan bankacılık ürünleridir. Spot kredi, vadesi ve faiz oranları itibarıyla sabit niteliktedir. Rotatif kredi ise spot kredilere kıyasla daha değişkendir. İlgili kredi türünde banka, vade devam ederken piyasa koşullarına bağlı olarak faiz oranları, masraflar ve diğer detayları güncelleyebilir. Ayrıca vade sona ermeden borcun kapatılmasını talep edebilir. Öte yandan, bu kredi türünün faiz oranlarının nispeten daha düşük olduğu söylenebilir. Spot kredi ile rotatif kredi arasındaki farkları gözeterek sizin için ideal finansman yolunu tercih edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu