Muhasebe

Kimler Yazar Kasa Kullanmak Zorundadır?

Yazar kasa, satış işlemlerinin işlenmesi ve kaydedilmesini sağlar. Kullanımı kolay olduğu için birçok işletme tarafından tercih edilir. Bununla beraber bazı işletmelerin yazar kasa kullanması zorunludur. Bu içerikte kimlerin yazar kasa kullanmak zorunda olduğundan ve yazar kasa kullanmanın sunduğu avantajlardan bahsedeceğiz. Yazar kasa pos kullanma zorunluluğu olan mükellefler ve daha fazlası hakkında bilgi almak istiyorsanız içeriğin devamına göz atabilirsiniz.

Yazar Kasa Kullanmak Ne İşe Yarar?

Yazar kasa genel olarak işlemleri hesaplamak ve kaydetmek için kullanılan bir makinedir. Altında paraları depolamak için takılan bir çekmece yer alır. Hem elektronik hem de mekanik seçenekleri bulunur. Yazar kasa toplam satış fiyatı üzerinden para üstünü hızlı bir şekilde hesaplayarak ödeme aşamasının kısa süre içinde tamamlanmasına yardımcı olur. Ayrıca tarih, saat ya da kasiyer ismi gibi ayrıntıları göstererek işletmelerin süreç takiplerini daha rahat bir şekilde yapmasını sağlar. Nakit ödemenin yanı sıra çoğu elektronik yazar kasada entegre kredi kartı okuyucular yer alır. Böylece müşterilerinize farklı ödeme seçenekleri sunabilirsiniz. Yeni nesil akıllı yazar kasa modellerinde IP tabanlı iletişim altyapısı bulunur. Böylece maliye bakanlığı ve bankalar arasında sürekli olarak veri akışını sağlayarak sistemleri entegre eder. Bazı işletmelerin bu entegrasyon sürecine dahil olması ve yazar kasa kullanmaya geçmesi gerekir.

Yazar Kasa Hangi İşletmeler Kullanmalıdır?

Yazar kasa kullanma zorunluluğu bazı işletmeleri kapsar. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek hangi işletmelerin yazar kasa kullanmak zorunda olduğunu öğrenebilirsiniz.

  • Yazar kasa kullanmak, temelinde kayıt dışı gelirleri önlemeyi amaçlar. 1980’li yıllardan beri Türkiye’de yazar kasa kullanımı yürürlükte. Gelişen teknolojiyle beraber akıllı yazar kasalar sistemleri birbirine bağlayarak kayıt dışılığı ortadan kaldırmayı başarır. Bununla beraber bazı işletmelerin yazar kasa kullanmaya geçmesi zorunludur.
  • 3100 sayılı Katma Değer Vergisi mükelleflerinin ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti hakkında çıkan kanuna göre yazar kasa kullanmak zorunda olan mükellefler belirlenmiştir. İlgili kanuna göre birinci ve ikinci sınıf tüccarlar eğer fatura verme zorunluluğu olmayan bir perakende mal ve hizmet satışında bulunuyorsa bu işlemi yazar kasa ya da ödeme kaydediciler aracılığıyla kayıt altına almalı. Böylece kayıt dışı gelir durumu ortadan kalkar.
  • Yeni nesil yazar kasalara geçiş zorunluluğu bulunsa da 21 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete’te yayımlanan tebliğler bu süreci biraz daha esnetir. Bu tebliğ ile 2018 tarihinden sonra işletmelere kullandıkları yazar kasanın mali hafızası dolana kadar kullanma izni verilir. Bununla beraber mali hafıza dolarsa ya da değişimin gerektiği herhangi bir durum ortaya çıkarsa eski tip cihazların Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan yeni nesil yazar kasalarla değiştirilmesi gerekir.
  • Yeni nesil yazar kasalar Maliye Bakanlığına online bir şekilde bilgi aktaran bir sistem içerir. Bu sistem sayesinde bütün veriler senkronize hale gelir. Ayrıca mali hafızaya sahip olan yeni nesil yazar kasalar, uzun yıllar boyunca kaydettiği verileri sizin için tutar. Ekonomi koordinasyonu kapsamında kayıt dışılığı ortadan kaldırmayı amaçlayan bu sistem, aynı zamanda verilerinizi de uzun süre kayıt altına almanıza olanak tanır. Vergi kaçaklarını önlerken kullanmak zorunda olan kişilere de bazı avantajlar sunar.

Kimler Yazar Kasa Kullanmak Zorunda Değildir?

Yazar kasa kullanma zorunluluğu olmayan mükellefler de bulunur. 3100 Sayılı Kanun kapsamına dahil olmayan işletmelerin yazar kasa kullanma zorunluluğu yoktur. Bununla beraber bu işletmeler isterse yine de kullanabilir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek kimlerin yazar kasa kullanmak zorunda olmadığını öğrenebilirsiniz.

  • Basit usulde vergilendirilen ticari kazanç sahiplerinin yazar kasa kullanmalarına gerek yoktur. Basit usulde vergilendirilen esnaf, küçük işletmeler ya da sanatkarlar, yıllık cirosu belirli bir limitin altında kalan mükelleflerden oluştuğu için yazar kasa kullanmalarına gerek yoktur.
  • Avukat, mühendis, doktor, mimar ya da diğer serbest meslek erbaplarının da yazar kasa kullanmaları zorunlu değil.
  • Çiftçilik, hayvancılık ya da tarımsal faaliyetlerle uğraşan mükellefler için de herhangi bir yazar kasa kullanma zorunluluğu bulunmaz.
  • Kira geliri kazananlardan, hisse senedi temettü geliri elde edenlerden ya da diğer sermaye iradı sahiplerinden de yazar kasa kullanmaları beklenmez.
  • Taksi şoförleri, berberler, manavlar ya da bakkallar yazar kasa kullanma zorunluluğundan muaftır.
  • Yazar kasa kullanmak zorunda olmasa da sistemin avantajlarından yararlanmak isteyen işletmeler yine de kullanabilir.

Yeni Nesil Yazar Kasa Kullanımından Kimler Muaftır?

15-483 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tabliği’ne göre bazı işletmeler yeni nesil ödeme kaydedici kullanmaktan muaf tutulur. Aşağıdaki listeyi inceleyerek kimlerin yeni nesil yazar kasa kullanımından muaf tutulduğunu öğrenebilirsiniz.

  • Bir mükellef satış ya da gayrisafi iş hasılatı 10.000.000 TL’yi aşmama, bilanço öz sermaye toplamı 1.000.000 TL’yi aşmama ya da bilanço aktif toplamı 10.000.000 TL’yi aşmama şartlarından ikisini yerine getiriyorsa yeni nesil yazar kasa kullanmasına gerek yoktur.
  • e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter uygulamalarına dahil olan ve sistemleri olması gerektiği gibi kullanan işletmelerin de yeni nesil yazar kasalara geçmesi zorunlu değil. Ayrıca perakende satışlarda da e-Fatura ve e-Arşiv kullanmaları gerekmekte.
  • İşletmenin büyüklüğü belirlenen sınırları aştığı takdirde işletmelerin yeni nesil yazar kasa kullanmaya geçmeleri zorunlu hale gelir. Yeni nesil yazar kasa kullanmakla mükellef olan işletmelerin belirtilen şartları yerine getirmediği tespit edilirse özel usulsüzlük cezaları verilebilir. Muafiyet şartlarının sağlanması için elektronik faturalarla bütün gelirlerin beyan edilmesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu