Girişimcilik

E-Ticaret ve E-İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?

İnternetin yaygın olarak kullanımı, iletişimden ticarete kadar pek çok alanda insanlar arasındaki sınırları ortadan kaldırdı. Ürün ve hizmetler kilometrelerce uzağa e- ticaret sayesinde satılabilir hâle geldi. İşletmelerin dijitalleşmesi ile e-ticaret ve e- ihracat kavramları da büyük önem kazandı. Peki, e-ticaret e-ihracat farkı nedir? Hangisi daha avantajlı? Her gün milyonlarca ürün ve hizmetin satıldığı e-ticaret dünyasında yerinizi almanız için bilmeniz gereken kavramlara gelin, daha yakından bakalım.

E-Ticaret Nedir?

Ürün ve hizmetlerin internet üzerinden satışının gerçekleştirilmesi elektronik ticaret veya e-ticaret olarak adlandırılır. Ürettiğiniz bir ürünü, mağaza açarak müşterilerinize fiziksel olarak satmanız geleneksel ticarettir. Geleneksel ticareti, e-ticaretten ayıran en büyük nokta yerel pazar ile sınırlı olmanızdır. Ancak ticaretinizi internet ortamına taşıyarak bu coğrafi kısıtlamalardan kurtulabilir, mal ve hizmetlerinizi ülkenin farklı noktalarına sunabilirsiniz.

Ürettiğiniz veya sahip olduğunuz malların ve sunduğunuz hizmetlerin internet üzerinden satışı e-ticaret olarak tanımlanır. Bu ticaretin kimler arasında gerçekleştiği, iş modeli, satılan ürün ve hizmetin türüne göre farklı alt dallara ayrılır. Ticaretin gerçekleştiği taraflara göre e-ticaret; B2C, B2B, C2B gibi birçok farklı kısaltmalar ile anılan modellere ayrılır. E-ticaret süreçlerinde sıklıkla karşınıza çıkan bu terimlere yakından bakalım.

  • B2C (Business to Consumer), işletmeler ile bireysel tüketiciler arasında gerçekleşen ticaret türüdür. Ürünlerinizi bir işletme olarak doğrudan kişilere satarsınız. Perakende e-ticaret bu modele dahildir.
  • B2B (Business to Business), iki işletme arasında gerçekleştirilen e-ticarettir. Toptan ürün satışı ya da bir işletmeye başka bir işletme tarafından hizmet sunulmasıdır.
  • C2B (Consumer to Business), tüketicilerin işletmelere çatış yaptığı modeldir. Freelancer çalışanların ya da influencerların bir işletme için hizmet sunması örnek gösterilebilir.
  • C2C (Consumer to Consumer), müşteri yani tüketiciler arasında gerçekleşen ticarettir. ikinci el ürün satışı için oluşturulan pazaryerleri üzerinden yapılan e-ticaret bu kapsamda gösterilebilir.

E-ticaret gerçekleştirmek için fiziksel bir ürünün yanı sıra dijital ürünlerin veya online eğitimler gibi hizmetlerin de satışını yapabilirsiniz. Uygulayabileceğiniz iş modellerine göre e-ticaret birkaç alt başlığa ayrılır. Toptan ve perakende satış, dropshipping, abonelik modeli gibi farklı modelleriyle e-ticaret yapabilirsiniz. Ürettiğiniz ürünleri toptan olarak e-ticaret ile satabilirsiniz veya hazırladığınız kursları abonelik sistemiyle satışa sunabilirsiniz.

E-ticaret, ürün ve hizmetlerinizi bulunduğunuz konumdan dünyanın herhangi bir noktasındaki potansiyel alıcılarla buluşturmanızı sağlar. E-ticarete, fiziksel bir mağaza açmaya kıyasla çok daha az bir sermaye ile başlanabilir. Kendinize bir e-ticaret sitesi oluşturup satış yapabileceğiniz gibi pazaryeri uygulamaları ve sosyal medya platformları aracılığıyla da e-ticaret yapabilirsiniz.

E-ticaret süreci pazarlama, planlama, lojistik gibi alanlarda ek zorlukları da beraberinde getirir. Ürünlerinizi internet üzerinden potansiyel müşterilerinize pazarlamanız gerekir. Ayrıca satıştan ürünlerin müşteriye ulaşmasına kadar olan faturalandırma, nakliye gibi süreçleri de yönetilirsiniz.

E-İhracat Nedir?

Ürün ve hizmetlerin yurt dışına satılmasına ihracat denir. E-ihracat ise ürettiğiniz ürün hizmet veya sahip olduğunuz malların, mikro ihracat kapsamında internet üzerinden yurt dışındaki müşterilere satılmasıdır. Mikro ihracat, 300 kilogramında altında ve fatura değeri KDV hariç  15.000 euro altında kalan yurt dışı satışlarını tanımlamak için kullanılır. Belirtilen bu sınır sizin e-ihracat mı yoksa geleneksel ihracat mı yaptığınızı belirler. Mikro ihracat olarak nitelendirilebilecek şekilde yurt dışına satış yapıyorsanız gümrük müşavirliği işlemlerinden muaf olarak Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) düzenleme yetkisine sahip kurumlar aracılığı ile satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

E-ihracat, e-ticaretin yasal sınırlamalar içerisinde yurt dışında satışa odaklanılmış hâlidir. Bu yöntemde yürüttüğünüz süreç daha komplike hâle gelir. E-ihracat yaparken gümrük kanunlarına ve satış yapılan ülkenin yasalarına dikkat edilmesi gerekir. Ürününüzü yüzlerce kilometre uzaktaki lokasyonlara göndereceğinizden kargo süreci ayrı bir boyut kazanır. Ürün ve hizmetlerinizi yabancı bir ülkeye satarken pazarlama ve müşteri iletişimini de yeniden planlamanız gerekir. Türkiye için uygun olan bir pazarlama dili yabancı ülkede size satış olarak dönmeyebilir. Ek olarak satış ve destek sürecinde de yabancı dil ile iletişim kurmanız gerekir..

E-ihracat amacıyla kendi e-ticaret sitenizi oluşturmaya karar verdiğinizde ilgilenmeniz gereken bir kaç nokta bulunur. Öncelikle web sitenizin birden fazla dili veya en azından hedef ülkenizde kullanılan dili destekleyecek şekilde geliştirilmesi gerekir. Dil desteğinin yanı sıra satış yapılacak ülkenin yasal düzenlemelerine de dikkat edilmesi gerekir. Bulunduğunuz ülkede yasal olan bir ürün hedefinizdeki ülkede yasal olmayabilir.

Satış yaptığınız ülkede ürününüz için ek lisans ve sertifikalara ihtiyaç duyulabilir. Ödeme yöntemleri de ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Bu sebeple ödeme alma süreçlerinizi planlamalı; çalışacağınız ödeme kuruluşları, banka ve aracı kurumları belirlemelisiniz. Bunlara ek olarak e-ihracat gerçekleştirirken ürünlerinizi müşterilerinize sorunsuz bir şekilde ulaştırmak için kargolama ve gümrük süreçlerini de en ince ayrıntısına kadar planlamanız gerekir.

E-Ticaret ve E-İhracat Farkları Nelerdir?

E-ticaret ve e-ihracat birbirinden farklı iki terim gibi gözükür. Ancak e-ihracat, e-ticaretin yurt dışına gerçekleştirilen hâlidir. Her ikisini birbirinden ayıran belirgin farklar bulunur. E-ticaret E-ihracat farkları şu şekildedir:

  • Yurt içindeki müşterilere internet üzerinden gerçekleştirilen satışlar e-ticaret olarak nitelendirilirken; yurt dışındaki müşterilere mikro ihracat limitleri içerisinde gerçekleştirilen e-ticaret faaliyetleri e-ihracat olarak tanımlanır.
  • E-ticaret ile herhangi bir fiyat, ağırlık, boyut sınırlaması olmadan herhangi bir ürünün satışını ülke sınırları içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. E-ihracatta ise belirli sınırlamaların aşıldığında gerçekleştirilen ticaret geleneksel ihracat olarak olarak tanımlanır.
  • Türkiye özelinde değerlendirildiğinde 24-48 saat içerisinde herhangi bir noktaya ürünlerinizi yollayabilirsiniz. Ancak söz konusu yurtdışına ürün yollamak olduğunda hem artan mesafe hem gümrük işlemleri nakliye sürecini uzatır.
  • E-ticaret ile gıda dahil bir çok farklı türde ürünün satışını gerçekleştirebilirsiniz. E-ihracatta ise gerek mesafenin uzunluğu gerekse de gümrük kanunları nedeniyle bazı ürünlerin satışını gerçekleştirmeniz imkansız veya ek düzenlemelere tabi olabilir.
  • Yurt içinde gerçekleştirilen e-ticaret faaliyetlerinde ödeme almak oldukça kolaydır. Ancak e-ihracat ile iki ülke arasında gerçekleşen finansal bir işlem olduğundan farklı ödeme yöntemleri ve aracı kuruluşlarla çalışılması gerekir.
  • Vergilendirme ve faturalandırma açısından e-ticaret ile e-ihracat arasında bazı farklar bulunur.

KOBI 350x150 1 1024x439 - E-Ticaret ve E-İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu