Girişimcilik

Dropshipping Nedir?

Faydaları Nelerdir?

Girişimcilik ile yakından ilgilenenlerin ve ticarete en düşük masraflarla başlamak isteyenlerin gözde tercihlerinden biri olan dropshipping bir çeşit e-ticaret yöntemidir. Stoksuz satış olarak da ifade edilen dropshipping yönteminde, doğru stratejiyi oluşturduğunuzda küçük bir sermaye ile yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Dropshipping Nedir?

Özellikle 2010’lu yıllardan sonra popüler olan dropshipping, Türkçe’de “stoksuz satış” ifadesine karşılık gelir. İnternet üzerinden süreç yönetimi ile gerçekleştirilebilen bir ticaret yöntemi olarak da değerlendirilebilir. Dropshipping yönteminde satıcı, son kullanıcının ürüne ulaşması için aracı rolü üstlenir. Dolayısıyla dropshipping yapan satıcı; ürünü depolamaz, ürün yönetim süreciyle ilgilenmez ve nakliyesi için çaba göstermek zorunda kalmaz. Bahsi geçen tüm bu aşamalar, dropshipping yapan satıcı yerine üretici şirket tarafından gerçekleştirilir. Satıcı, e-ticaret yoluyla üreticinin sunduğu ürün ile tüketici arasında köprü vazifesi üstlenir.

Dropshipping yapmak isteyen satıcılar, satış için en iyi ürün fikrini bulma, kârı maksimize etme, ürünü en doğru şekilde pazarlama noktasında üzerine düşeni yapar. Aynı zamanda ürün, satıcı tarafından son tüketiciye ulaştığı için herhangi bir aksaklıkta tüketici, dropshipping yapan satıcı ile iletişim kurar. Dolayısıyla dropshipping ile ürün satan kişinin müşteri sorunlarına karşı duyarlı ve tüm süreçlere hakim olması gerekir.

Dropshipping İçin Ürün Seçimi Nasıl Yapılır?

Dropshipping için ürün bulma konusu, işletmenizin kârını artırma ve müşteri memnuniyetini sağlama konusunda son derece önemlidir. Ürün seçimi yaparken bazı dijital platformlardan faydalanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bunun için şu adımları takip edebilirsiniz;

  • Google Trends ve TrendHunter ile ürünlerin popülerlik durumunu analiz edebilir, talep gören ürünler arasından seçim yapabilirsiniz.
  • Dropshipping yöntemiyle ticaret yapanlar için popüler bir tedarik platformu olan AliExpress üzerinden ürün araştırması yapabilirsiniz.
  • ABD ve Avrupa’daki tedarikçiler ile bağlantı kurmanıza imkân tanıyan Spocket platformunda araştırma yapabilirsiniz.

Ürün seçimi yaparken aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurarak hareket edebilirsiniz:

  • Talep: Ürün satış sayılarını etkileyen en önemli konulardan biri. Dolayısıyla bir ürünü pazara sunmadan önce piyasa araştırması yapmalı ve hangi ürünlerin popüler olduğunu, hangi ürünlerde trendin yukarı doğru gitmeye başladığını görmelisiniz.
  • Rekabet: Seçtiğiniz üründeki rekabet durumunu analiz etmelisiniz. Eğer belirlediğiniz üründe rekabet çok yüksekse kısa sürede ön plana çıkmanız ya da çok kârlı bir ticaret gerçekleştirmeniz mümkün olmayabilir.
  • Kâr marjının hesaplanması: Dropshipping ile ticaret yaparken nakliye ve depolama masraflarıyla karşılaşmayabilirsiniz. Fakat bu, yaptığınız ticaretin her zaman çok kârlı olacağı anlamına gelmez. Dropshipping ile para kazanmak için ürünün pazar değeri, tedarikçi maliyeti ve satıcı masraflarını değerlendirerek kâr marjını hesaplamanız gerekir.

Dropshipping Avantajları Nelerdir?

Özellikle genç girişimcilerin yoğun ilgisini çeken dropshipping, doğru ürün ve pazaryeri bulunduğunda kârlı bir e-ticaret şekli olabilir. Dropshipping’in avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Stoksuz bir satış yöntemi olduğu için maliyetler düşük olur.
  • Satıcının üretim, depo, paket ve nakliyei konularında masraf yapmasına gerek kalmaz.
  • Personel masrafı, fiziksel mağaza üzerinden yapılan ticarete göre çok daha az olur.
  • Maliyetler düşük olduğu için düşük bütçelerle iş kurmak isteyenlere önemli fırsatlar sunabilir.
  • Esneklik imkânı tanır. Dünyanın her yerinden dropshipping yaparak kazanç sağlayabilirsiniz.
  • Satıcılar, birçok tedarikçi ile çalışıp çok geniş bir ürün yelpazesini müşterilerine sunma şansına sahip olur.
  • Geniş kapsamlı iş organizasyonlarına gerek kalmaz, bir bilgisayar üzerinden bile süreçler kolayca yürütülebilir.

Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?

Dropshipping yaparken işler her zaman yolunda gitmeyebilir. Bu ticaret seçeneği aynı zamanda dezavantajları ve riskleri de beraberinde getirebilir. Bu dezavantajlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Komisyon sistemiyle satış gerçekleştiği için kâr marjı düşük kalabilir.
  • Nakliye süreci satıcı tarafından yürütülmediği için kargo bazı durumlarda tüketiciye geç ulaşabilir.
  • Dikkatli bir araştırma yapılmazsa ürünlerin kalitesi ve teslimat süresi gibi konularda kontrol sahibi olmak mümkün olmayabilir.
  • Bazı sektörlerde rekabet çok fazla olduğu için satıcı ürünlerini öne çıkarmakta zorluk yaşayabilir.
  • Sadece bir bilgisayar üzerinden bile satış yapmak mümkün olduğu için piyasada aynı ürünü satan çok fazla satıcı bulunabilir.
  • Tedarikçi kaynaklı sorunlarda, müşteri satıcı ile iletişime geçeceği için bu noktada satıcının iş yükü artabilir.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping için gerekenleri birkaç adımla sıralamak gerekirse bu işi yapmak için şu maddeleri takip ederek işe başlayabilirsiniz;

  • Pazar araştırması ve kâr marjı hesaplaması yaparak satacağınız ürünleri ve tedarikçilerinizi seçin.
  • Ürünleri listelemek için bir e-mağaza kurun. Bunun için Shopify, WooCommerce ve Etsy gibi platformlardan faydalanabilirsiniz.
  • E-mağazanız için ürünleri detaylı bilgiler ve kapsamlı fotoğraflar girerek listelemeye başlayın.
  • Müşterilerinizi ödeme bilgileri ve kargo süreçleriyle ilgili bilgilendiren yönlendirmeler hazırlayın.
  • Tüketicilerin oluşturduğu siparişlerin tedarikçiye iletildiğinden ve buradaki sistemin çalıştığından emin olun.
  • Listelemiş olduğunuz ürünleri daha fazla kullanıcıya ulaştırmak için pazarlama ve reklamcılık stratejisi belirleyin.

Dropshipping Yasal mı?

Evet, dropshipping Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde yasal olarak değerlendirilir. Tabii ki dropshipping yaparken ticaretin gerçekleştiği ülkede ürünün yasa dışı olarak değerlendirilmemesi ve satıcının ürünü kullanıcıya sunarken tüm yasal yükümlülüklere uygun hareket etmesi gerekir.

Dropshipping En Çok Satan Ürünler Hangileri?

Dropshipping para kazanma sürecinde en iyi verimi elde etmek için doğru ürünlere yönelmek önem arz eder. Dropshipping’te en çok satılan ürünler genel olarak hedef ülkenin koşullarına, zamana ve trendlere göre değişim gösterir. Çoğunlukla elektronik, moda, ev ve yaşam, aksesuar ürünleri dropshipping alanında öne çıkanlar arasında yer alır.

KOBI 350x150 1 1024x439 - Dropshipping Nedir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu