Damga Vergisi Hesaplama
Damga vergisi hesaplama aracı ile damga verginizi öğrenin.
Nakit İhtiyaçlarınız İçin En Uygun KOBİ Kredileri
100.000 TL 12 Ay Vadeli KOBİ Kredileri
- 25.000 TL' ye varan %0 Fazli Taksitli Avans!
- 10.000 TL'ye varan Chip-para!
- Harcamalarınızı Faizsiz Taksitlendirin!
- Petrol Ofisi'nde %2 İndirim!
- Market ve Gıda Sektöründe 1.000 TL Bonus!
Sık Sorulan Sorular
Damga vergisi, resmî evrak üzerinden alınan bir vergi türüdür. Adını, eskiden bu belgelerin üzerine damga basılarak ödemenin kanıtlanmasından alır. Günümüzde ise söz konusu ödemeler, daha modern yöntemlerle tahsil edilir. Bu vergi, yazılı belgelerin devlet nezdinde geçerli olmasını sağlayan, bir tür işlem ücretidir. Mesela iş sözleşmeleri, kira kontratları, satış anlaşmaları ve taahhüt senetleri gibi belgelerde damga vergisi ödenir.
Eğer bir iş sözleşmesi imzaladıysanız veya bir tapu işlemi yaptıysanız fark etmeden de olsa damga vergisi ödemişsinizdir. Belgede de belirtilen bu ödemenin oranı, devlet tarafından belirlenir. İşlemlerinizin resmîleşmesi için gerekli bir adım olan damga vergisi, aslında belgelerinizin hukuki anlamda geçerli olmasını sağlar.
Damga vergisinin spesifik bir oranı yoktur. Damga vergisi oranları, işlemin türüne ve belgenin içeriğine göre farklılık gösterir. Birçok durumda, damga vergisinin oranı için belgedeki toplam tutarın belirli bir yüzdesi alınır. Damga Vergisi Kanunu’na göre bir kira kontratında bu oran binde 1,89; taksitli satış ya da sözleşmelerinde ise damga vergisi oranı binde 9,48’dir. Eğer sözleşme damga vergisi hesaplaması yapıyorsanız ödemekle yükümlü olduğunuz vergiyi bu oran üzerinden hesaplayabilirsiniz.
Örneğin 100.000 TL değerinde bir iş sözleşmesi yaptınız. Bu durumda damga vergisi ödemeniz binde 9,48 oranında olacaktır. Yani 100.000 x 0,00948 = 948 TL tutarında ödeme yapmanız gerekecektir.
Damga vergisi hesaplaması kadar, bu vergiyi kimin ödemesi gerektiğine cevap bulmak da önemlidir. Damga vergisi, ilgili belgeyi ya düzenleyen ya da imzalayan taraflardan alınır. Ancak ödeme yükümlülüğü, belgede yer alan kişilere eşit bir şekilde de dağıtılabilir. Mesela kira damga vergisi hesaplaması sonucunda ortaya çıkan tutar, ev sahibi ve kiracı tarafından ortak şekilde ödenir. İş sözleşmelerinde ise bu yükümlülük işverene aittir. Yani damga vergisi, işlemin türüne ve belgenin içeriğine göre farklı kişileri yükümlü kılar. Ödeme yaparken yükümlülüklerinizi bilmek, gereksiz cezai işlemlerle karşılaşmamanız için önemlidir.
Damga vergisi beyannamesi, kâğıtların düzenlendiği ayın sonuna kadar hazırlanıp bir sonraki ayın 26’sına kadar da hem beyan edilmeli hem de ödenmelidir. Fakat şahıslar için durum biraz daha farklıdır. Şahıs olarak bir sözleşme imzalamışsanız bu sözleşmenin imza tarihinden itibaren 15 gün içinde damga vergisi beyannamesini verip ödeme yapmanız gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken önemli nokta elbette ki ödeme zamanını kaçırmamaktır. Çünkü gelir ve damga vergisi gibi ödemelerde gecikme durumunda cezai işlemlerle karşılaşabilirsiniz.
Artık birçok işlem dijital kanallar aracılığıyla yapılabildiği için damga vergisi beyannamesini doldurmak da oldukça kolaydır. Bu adımlar ise şöyle sıralanabilir:
- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Dijital Vergi Dairesi’ne e-Devlet üzerinden giriş yapın.
- “Beyannameler” sekmesinden “Damga Vergisi”ni seçin.
- Beyanname döneminizi belirleyin.
- “Oluştur” butonuna basarak beyannamenin içerik bilgilerini gözden geçirin.
- Damga Vergisi Defteri’nden yollanan verileri kontrol ederek “Onayla ve Kaydet” butonuna tıklayın.
- Sol menüde “Mali Müşavir İşlemleri” başlığındaki “Beyanname İşlemleri” kısmına girin.
- “Paket Gönderilecek” kutucuğunu işaretleyip gönderin.
Üstelik, GİB mobil uygulaması ya da anlaşmalı bankaların online bankacılık sistemleri üzerinden de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Damga vergisi ödenmediğinde ya da eksik ödendiğinde, işleriniz sıkıntıya girebilir. Öncelikle bu durumda karşınıza özel usulsüzlük cezası çıkacağını belirtelim. Bir belgeye birden fazla kişi imza attıysa damga vergisinden ve cezasından herkes sorumlu tutulur. Ancak imzalayanlar arasında vergiden muaf bir kişi varsa bu durum, vergiyi eksik ödemeniz gerektiği anlamına gelmez. Yani herkes yine sorumluluk taşır.
Vergi dairesi, eksik ödenen ya da ödenmeyen damga vergisi için ceza keser. Bu ceza hem ana borcu hem de faizini içerir. Böyle sıkıntılarla karşılaşmamak için damga vergisi ödemelerinizi zamanında yapmayı ihmal etmemelisiniz.