Kurumlar Vergisi Hesaplama
Hangikredi Kobi vergi dönemini seçerek ödemeniz gereken gelir vergisi tutarını hızlıca hesaplayarak kurumlar vergisi hesaplayabilirsiniz.
Nakit İhtiyaçlarınız İçin En Uygun KOBİ Kredileri
100.000 TL 12 Ay Vadeli KOBİ Kredileri
- 25.000 TL' ye varan %0 Fazli Taksitli Avans!
- 10.000 TL'ye varan Chip-para!
- Harcamalarınızı Faizsiz Taksitlendirin!
- Petrol Ofisi'nde %2 İndirim!
- Market ve Gıda Sektöründe 1.000 TL Bonus!
Bilgileriniz Bizimle Güvende
KVKK
Kişisel Verileri Koruma Kanunu
ETBİS
ETBİS'e kayıtlıdır.
SSL
Katman Güvenliği Protokolü
ISO 27001
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası
ISAE 3402
Uluslararası Bağımsız Denetim Güvence Standardı
Anlaşmalı Kurumlar İle En Avantajlı Teklifleri Al
Sık Sorulan Sorular
Kurumlar vergisi hesaplama sırasında güncel vergi oranı olan %25 kullanılmalıdır. Mükellefler, 2024 yılı içerisindeki kazançlarının %205’lik kısmını vergi olarak ödemek durumundadır. Hesaplama için brüt kâr belirlenmeli, istisna ve indirimler uygulanmalı, vergi matrahı hesaplanmalı ve kurumlar vergisi oranı uygulanmalıdır.
Örneğin işletmenin net kârı 1.000.000 TL olsun. İstisna ve indirimler ise 200.000 TL, vergiye tabi matrah ise 800.000 TL olsun. Kurumlar vergisi de %25 olduğuna göre şu şekilde bir hesaplama yapılır:
Kurumlar vergisi = 800.000 TL X %25
Kurumlar vergisi = 200.000 TL’dir.
Kurumlar vergisi, işletmelerin kazançları üzerinden belirli oranda alınan bir tür vergidir. Düz/sabit oranlı tarife yapısına sahip olan kurumlar vergisi, bazı durumlarda işletmelerden alınmayabilir. Bu durum, kurumlar vergisi istisnası olarak adlandırılır.
Kurumlar vergisi hesaplama işlemlerinin yapılabilmesi için vergi oranları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Güncel oran %25 şeklindedir. Kurumlar vergisi hesaplama formülünde yer alan bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulduğunda vergi miktarı hakkında net bir veri elde edilir. %25’lik vergi oranı üzerinden hesaplama yapılarak işletmelerin yıl içindeki kazançlarının ne kadarını vergi olarak ödemeleri gerektiği belirlenir.
Kurumlar vergisi hesaplama muhasebe departmanı tarafından gerçekleştirilir. Hesaplama sırasında kullanılan formül, işletmelerin ödeyecekleri tutarların belirlenmesini sağlar. Şirketler muhasebesi kurumlar vergisi hesaplama işlemleri, işletmelerin yıl içindeki safi kazançları üzerinden gerçekleştirilir.
Brüt kâr, istisna ve indirimler, vergi matrahı ve kurumlar vergisi oranı üzerinden hesaplama yapılabilir. Verilerin doğru bir şekilde girilmesi, hesaplama sırasında oluşabilecek sorunların önlenebilmesi açısından oldukça önemlidir.
Kurumlar vergisi hesaplama tablosu bu noktada son derece değerlidir. Çünkü işletmenin vergi yükümlülüklerinin belirlenebilmesi için kullanılır. Gelir, gider ve diğer finansal veriler tabloda yer alır. Bu veriler, vergi matrahının hesaplanmasını sağlar.
Kurumlar vergisi hesaplama işlemlerinin gerçekleştirilmesinden sonra, vergi ödemesinin belirlenen takvim dönemi içerisinde yapılması gerekir. Kurumlar vergisi ödemesi online ya da fiziki olarak yapılabilir. Mükellefler, ilk olarak beyannamelerini elektronik ortamda hazırlamalıdır. Ardından anlaşmalı bankaların şubelerine giderek ya da internet bankacılığı hizmetini kullanarak ödeme işlemlerini gerçekleştirebilir.
Kurumlar vergisi hesaplama ile doğrudan ilgili hususlar arasında, verginin konusunun neler olduğu yer alır. Verginin konusuna giren başlıklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Vergiye tabi kurumlar
- Gelirin Türkiye’de elde edilmiş olması
- Kurum kazançları
- Vergi matrahı
Kurumlar vergisi hesaplama muhasebe kaydı kapsamında verginin konusu oldukça önemlidir. Çünkü verginin hesaplanması ve muhasebe kaydının yapılması gerekir. Bu noktada vergi hesaplarken hangi hususların ön plana çıktığı bilinmelidir.
Kurumlar vergisi hesaplama işlemleri öncesinde ilgili beyannamenin verilmiş olması gerekir. Vergiye tabi olan kurumların kurumlar vergisini beyan etmesi için resmi bildirim vermesi son derece önemlidir. Bu bildirim ise kurumlar vergisi beyannamesi olarak tanımlanır. Beyanname içeriği; gelir ve giderler, istisnalar ve indirimler ile ödenecek vergi şeklindedir.
İndirimli kurumlar vergisi, çeşitli şartları karşılayan işletmelerin belirli oranda indirimli olacak şekilde ödeme yapması anlamına gelir. Beyannamede net bir şekilde yer alan indirimli kurumlar vergisi hesaplaması için ilk olarak ödenmesi gereken vergi tutarı belirlenir. Ardından verginin %5’i ödenmesi gereken vergiden düşürülerek indirimden sonra kalan vergi bulunuyor ise o miktar üzerinden ödeme yapılır.
Kurumlar vergisi oranı hesaplama işlemleri nasıl yapılır, KOBİ beyannamesi vermek için bilinmesi gerekenler nelerdir gibi konularda bilgi almak için Hangi Kredi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.